U Srbiji 126.000 lizing ugovora za 11 godina

Mercedes-7162

U proteklih 11 godina, od kada u Srbiji postoji lizing, zaključeno je ukupno 126.000 ugovora po tom osnovu, saopštila je Asocijacija lizing kompanija Srbije (ALCS).

Na lizing su se uglavnom kupovala nova motorna vozila, od kojih je svako četvrto kupljeno na ovaj način. Tako su se nabavljale i mašine i oprema, posebno u poljoprivredi, a na ovaj način kupovale su se i nekretnine, prenosi agencija „Beta“.

– Lizing je posebno pogodovao privrednim društvima, prvenstveno malim i srednjim preduzećima, jer je u pitanju način finansiranja koji se po pravilu brzo odobrava uz vrlo jednostavne procedure, a prilikom nabavke nisu potrebna dodatna sredstva obezbeđenja, što većem broju kompanija omogućava investicije i nabavku vozila, mašina ili mehanizacije – objasnila je generalna sekretarka ALCS-a Teodora Milenković.

Ona je istakla da je u poslednjih nekoliko godina lizing postao značajno sredstvo finansiranja kupovine traktora, kombajna i ostale poljoprivredne mehanizacije, kao i silosa, sušara, rashladnih komora i sistema za prijem i isporuku mleka.

– Poslednjih godina lizing tržište se stabilizovalo na 270 miliona eura godišnje i iskazuje tendenciju blagog rasta koji se očekuje i ubuduće. Taj rast je moguće još više podsticati, pre svega daljim izmenama propisa. Lizing je neophodno uključiti u subvencionisane programe Vlade u cilju unapređenja privredne aktivnosti, i time ga izjednačiti s bankarskim kreditima, odnosno obezbediti ravnopravan tretman svih vidova finansiranja. Uvođenjem lizinga u subvencionisano finansiranje dovelo bi do povoljnijeg finansiranja, a to bi bilo korisno i za državu, i za lizing kuće, ali i za krajnje korisnike – naglasila je Milenković.

U saopštenju ALCS se navodi da je 2013. godine izmenom Zakona o porezu na dodatnu vrednost (PDV) lizing kompanijama otvorena mogućnost finansiranja nepokretnosti putem finansijskog lizinga, pre svega onih namenjenih privredi, kao što su proizvodne hale, poslovni prostor i skladišta, pa se zajedno sa pokretanjem tržišta nekretnina, očekuje i značajan razvoj tog segmenta.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Ostavite odgovor