U Pančevu počela gradnja fabrike „ZF Friedrichshafen“

Nemački proizvođač pogonskih sistema za električna vozila „ZF Friedrichshafen“ danas je u Pančevu započeo izgradnju fabrike u koju će investirati 160 miliona eura i zaposliti oko 1.000 radnika.

Nemačkoj kompaniji Grad Pančevo je besplatno ustupio građevinsko zemljište u Severnoj poslovnoj zoni, gde će u prvoj fazi do 2021. godine biti izgrađen objekat površine 25.000 kvadratnih metara na 10,8 hektara, uz zapošljavanje 540 ljudi. U drugoj fazi od 2022. godine planirana je izgradnja još jednog proizvodnog objekta površine 25.000 kvadrata.

Jedan od direktora nemačke kompanije Majk Henkel poručio je na polaganju kamena temeljca da je puno faktora doprinelo izboru Srbije kao zemlje u kojoj će ZF Friedrichshafen pokrenuti proizvodnju.

– Mnogi faktori su uticali na odluku gde da sagradimo fabriku, a Pančevo smo odabrali zahvaljujući izuzetnoj infrastrukturi. Tu imamo dovoljno prostora za širenje fabrike, potencijale za njeno razvijanje, nekoliko transportnih puteva, a prednost je i blizina glavnog grada – objasnio je Henkel.

On je istakao da je ZF u svetu poznat po elektronskoj mobilnosti i korišćenju novih tehnologija, prenosi agencija „Tanjug“.

– Koristimo koncept nove generacije kako bismo posebnim pristupom pokrili sektore transporta u današnje vreme, ali i one koji će se pojaviti u budućnosti. Posebno je važno da premostimo sve nedostatke u oblasti električnih automobila – dodao je Henkel.

I Jorg Grotendorst potvrđuje da je mobilnost glavna prednost i uspeh njegove kompanije. On je istakao da se u ZF-u proizvodnja motora za automobile udvostručuje svake godine, kao i da se očekuju da će sledeće godine kompanija proizvesti blizu pola miliona električnih motora.

Nemački ZF zapošljava više od 140.000 radnika na 230 lokacija u 40 zemalja, a prošle godine je ostvario prihode od 36,4 milijarde eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Ostavite odgovor