U Nemačkoj cene i duplo niže nego u Srbiji

U Nemačkoj su cene sredstava za ličnu higijenu i hranu najmanje 30 posto, a ponekad i duplo niže nego u Srbiji, navode reporteri “Večernjih novosti”, koji su, obilazeći nemačke prodavnice, potvrdili postojanje velike razlike u cenama istih proizvoda ovde i tamo.

Dok u Nemačkoj prosečne plate dostižu i 3.000 eura, u Srbiji su plate male, ali su zato cene rekordno visoke. U to se svako lako može uveriti čim pređe granicu i uporedi koliko iznose cene proizvoda u inostranstvu, a pogotovo u najbogatijim evropskim državama.

U nemačkim radnjama dezodorans „Nivea“ za muškarce košta 1,75 eura, ili 210 dinara po prodajnom kursu od 120 dinara za euro. U srpskim prodavnicama isti proizvod košta 395 dinara, a na akcijskom sniženju 259 dinara, što je opet za 50 dinara skuplje nego u Nemačkoj.

U najvećoj evropskoj ekonomiji i hrana je dramatično jeftinija u odnosu na našu. Na primer, suhomesnati proizvodi su duplo jeftiniji, pa se za euro i po može kupiti sto grama isečenog pršuta koji kod nas, bez obzira na proizvođača, košta više od 300 dinara. Za evro i po, odnosno za 160 dinara, kod nas možete kupiti 100 grama isečene čajne kobasice.

– Sve to je posledica jakog uvozničkog lobija, generalnih zastupnika, a ako nema njihovog značajnijeg uticaja, onda na red dolaze trgovci. Trgovačke marže su u našoj zemlji veoma velike, jer nema konkurencije – objašnjava predsednik Asocijacije potrošača Srbije Goran Papović.

On je, pri tom, upozorio da poseban problem u Srbiji predstavlja to što potrošači skuplje plaćaju proizvode koji su, najblaže rečeno, sumnjivog kvaliteta, pišu Novosti.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Ostavite odgovor