Trećina studenata planira da ode iz Srbije

Svaki treći student u Srbiji planira da po diplomiranju ode put inostranstva. Za takvu odluku više od 90 posto njih ima apsolutnu podršku svojih roditelja, a njih 70 posto ima u inostranstvu rođake i prijatelje na čiju pomoć računaju.

To pokazuju rezultati istraživanja pod nazivom „Migracije studenata“, koje je sproveo Kabinet ministarke Slavica Đukić Dejanović, zadužene za demografiju i populacionu politiku. Po njenim rečima, najdrastičniji podatak iz celog istraživanja jeste taj što je četvrtina studenata koji bi da odu već rešena u toj odluci, bez obzira na mere koje bi država preduzela da ih zadrži u zemlji.

– Cilj istraživanja bio je prikupljanje svih podataka bitnih za kreiranje konkretnih mera i stimulativnih aktivnosti za zadržavanje mladih u Srbiji. Što se tiče planirane dužine boravka u inostranstvu, 50 posto studenata koji bi otišli ne planira da se vrati u Srbiju, 19 posto njih bi se vratilo, ali tek kad obezbede dovoljno novca za pokretanje sopstvenog posla u domovini, dok bi se 13,8 posto studenata vratilo tek kada ekonomska situacija u Srbiji bude bolja i stabilnija – rekla je ministarka.

U istraživanju je učestvovalo oko 11.000 studenata državnih i privatnih fakulteta, među kojima po planovima za odlazak u inostranstvo prednjače akademci informaciono-komunikacionih tehnologija, 36,5 posto. Za njima su studenti medicinskih nauka, više od 30 posto, dok je nešto manji udeo studenata iz oblasti društvenih nauka.

Od onih koji bi otišli, svaki četvrti student bi sreću najradije potražio u Nemačkoj, a za njima su oni koji bi voleli da odu u SAD (11%), Švajcarsku (10,7%), Austriju (8,7%) i Norvešku (6,3%), prenosi agencija „Tanjug“.

– Nemačka se nalazi na prvom mestu najpoželjnih država za studije svih područja studiranja, osim za IT studnete koji bi najradije otišli u SAD i tamo započeli posao i život – kaže Đukić Dejanović i dodaje da je prosek godina mladih koji odlaze iz Srbije 28,5, a svaki četvrti koji napusti zemlju ima visok stepen obrazovanja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Ostavite odgovor