TNG regionalni centar u Smederevu

SONY DSC

Kompanija „Petrol“ iz Slovenije otvorila je u Smederevu regionalni terminal tečnog naftnog gasa (TNG), vredan pet miliona eura, u kome će posao naći 100 radnika.

Radi se o grinfild investiciji u terminal kapaciteta skladištenja 3.000 kubnih metara TNG-a, istakli su predstavnici „Petrola“ i naglasili da se radi o najsavremenijem tehnološkom postrojenju te vrste u Srbiji. Kako su naveli, to će biti centralni terminal ove kompanije za snabdevanje jugoistočne Evrope TNG-om, prenosi agencija „Tanjug“.

– Terminal će ujedno doprineti i povećanju energetske sigurnosti Srbije i osnažiti zdravu tržišnu konkurenciju. Smederevo je odabrano za tu investiciju zbog odličnog geostrateškog položaja, pa je ključna prednost terminala u tome što može da se snabdeva TNG-om sa Dunava, vodenim putem, železničkim i drumskim transportom, ili kombinacijom svih tih vidova transporta – objasnio je Tomaž Berločnik, predsednik „Petrol grupe“ i dodao da je vizija ove kompanije da postane jedan od najvećih trgovaca TNG-om u jugoistočnoj Evropi.

Franc But, ambasador Slovenije u Srbiji naglasio je značaj ove velike investicije, od koje će i država Srbija imati koristi, jer će se zahvaljujući otvaranju tog skladišta, kako je rekao, republički budžet puniti sa 2 do 2,5 miliona eura mesečno. But je istakao i da je Slovenija do sada u Srbiji realizovala oko 400 različitih investicija, ukupne vrednosti 1,2 milijarde eura, kao i da je većina njih uspešna.

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Zoran Predić smatra da izgradnja ovog postrojenja pokazuje da tržište Srbije ima povoljnu perspektivu, posebno ako se zna da je značajan uvoznik nafte i naftnih derivata. On je ukazao i na značaj korišćenja TNG-a zbog doprinosa smanjenju emisije štetnih gasova sa efektom staklene bašte.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Ostavite odgovor