Sve manje Nemaca u Turskoj

made-in-germany-rs-turska-zastava

Najveći turoperator na svetu, nemačka turistička grupacija „TUI Grup“, saopštava da je broj rezervacija za letovanje u Turskoj trenutno smanjen za oko 40 procenata, a razlog za ovakav pad zainteresovanosti jeste strah zbog narušene bezbednosne situacije.

Teroristički napadi u Egiptu, Turskoj, Tunisu i Parizu koji su se desili u proteklih nekoliko meseci, uticali su da turisti postanu oprezniji prilikom izbora nekada veoma popularnih destinacija za odmor. Pored toga, izbijanje virusa zika u Južnoj Americi, takođe je podrilo globalno poverenje putnika u bezbednost.

Međutim, uprkos padu tražnje za aranžmanima u Turskoj, TUI je zadržao prognozu rasta svoje neto zarade od najmanje 10 posto. Kao odgovor na novonastale prilike, nemački aturoperater je preusmerio pažnju na Španiju i Grčku, zbog čega njegovi hoteli u Španiji, a naročito na Kanarskim ostrvima, sada beleže veliku dobit zahvaljujući rastućoj tražnji, prenosi agencija „Rojters“.

U Turskoj, koja je naročito popularna destinacija kod Nemaca, prošlog leta je boravilo oko 14 posto klijenata nemačkog turoperatera, ali je nakon samoubilačkog napada u Istanbulu u januaru, u kom je stradalo deset nemačkih turista, opala tražnja za aranžmanima u Turskoj. Pozivajući se na rezultate jedne ankete, nemački dnevni list „Bild“ je u nedelju objavio da je prodaja aranžmana u nemačkim turističkim agencijama smanjena u januaru za 13 posto.

Turska se u poslednje vreme suočava i sa velikim gubitkom ruskih turista, koji su redovno posećivali Antaliju, glavnu turističku destinaciju u ovoj zemlji, a kojih je sada manje za 81 procenat.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Ostavite odgovor