Štatverk bi još dve zgrade pretvorio u “zelene”

Nemačka kompanija “Štatverk”, sadašnji vlasnik nekadašnje zgrade Beobanke u Beogradu, planira da otkupi još dve susedne zgrade, jednu u ulici Carice Milice, u vlasništvu EPS-a, a drugu u ulici Zeleni venac, čiji je vlasnik Poreska uprava.

U ceo ovaj kompleks, odnosno u rekonstrukciju prve i adaptaciju još dve zgrade, ova nemačka kompanija namerava da uloži ukupno 30 miliona eura, sa ciljem da izgradi energetski efikasne i samoodržive objekte sa fasadama obavijenim biljkama i vertikalnim baštama, prenosi agencija “Tanjug”.

– Obratili smo se EPS-u i Ministarstvu finansija, ali ujedno i višim organima vlasti i oni su pozdravili našu ideju, tako da smo optimistični da će se sve realizovati u narednom periodu. U narednih par meseci, po dobijanju lokacijskih uslova, planiramo početak radova na našem objektu, a ukoliko nadležni uskoro odluče da nam prodaju i druga dva, radovi će moći da počnu i na tim zgradama – kaže Sara Petrović, arhitekta iz Štatverka.

„Zelene“ fasade samo su deo idejnog projekta, predstavljenog u petak u kancelariji arhitektonskog biroa nemačke kompanije u budućem „zelenom soliteru“. Domaćini su tom prilikom objasnili da će zgrada imati podzemnu i nadzemnu garažu sa 514 parking mesta, kao i punjače za električna vozila i parking mesta za bicikliste.

– Projekat predviđa korišćenje obnovljivih izvora energije, sunčevu, geotermalnu i energiju vetra, kao i razmenu toplote putem kanalizacionih vertikala i sistema. U soliteru će se nalaziti poslovni prostori namenjeni isključivo eklološki orijentisanim kompanijama kao i „eko hab“ koji je „srce projekta i predstavlja platformu za umrežavanje startapova i investitora koji podržavaju zelene ideje – kaže arhitekta Miodrag Grbić.

U prvoj ekološkoj zgradi u Srbiji biće i hotel sa 70 apartmana namenjenih za dugoročno iznajmljivanje, a na vrhu zgrade nalaziće se javni vidikovac i restoran. Soliter će imati ukupnu površinu veću od 30.000 kvadratnih metara, dok će njegove fasade prekrivati 2.737 kvadrata zelenila.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Ostavite odgovor