Stara Pazova idealna za poslovanje

made-in-germany-rs-stara-pazova-grb

Opština Stara Pazova jedna je od najrazvijenijih u Srbiji, sa procentom nezaposlenih od svega pet posto, a zasluga za takvo stanje u ekonomiji pripisuje se malim i srednjim preduzećima.

Primeri porodica Vuković i Zeković koje su danas vodeći domaći proizvođači peći pokazuju da se od porodične manufaktrure može izgraditi kompanija sa 130 zaposlenih i godišnjim prometom od više miliona eura.

– Proizvodimo nekoliko hiljada jedinica različitih modela, a promet nam je između 3,5 i 4 miliona eura. Najvise izvozimo peći na drva i pelet, uglavnom u Latinsku Ameriku, Rusiju, Čile i zemlje Evropske unije (EU) – kaže Dušan Ilić iz kompanije „Tim Sistem“, a prenosi „B92“.

Strane kompanije investirale su u ovu opštinu preko 150 miliona eura. Iako je smeštena između dva najveća srpska grada, Stara Pazova nije koristila samo povoljan geografski položaj u privlačenju stranih investicija. Predsednik opštine Đorđe Radinović kaže da je lokalna samouprava doprinela ovakvoj situaciji razvijajući odlične odnose sa investitorima i poštujući rokove i ono što je dogovoreno. Sem toga Opština mala preduzeća pomaže i novčano, iz gradskog budžeta.

U staroj Jugoslaviji (SFRJ) Stara Pazova je uz Maribor, bila na čelu po broju malih i srednjih preduzeća, a danas ih u ovom vojvođanskom gradu ima oko 2.500. Jovo Bijelić iz Udruzenje preduzetnika smatra da je tajna uspeha ove opštine jednim delom u tome što se nalazi u blizini srpske prestonice, a drugim delom u tradiciji i nekadašnjem zanatskom domu koji je okupljao zanatlije svih profila.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Ostavite odgovor