Srpski naučnici rešili problem falsifikovanja

Tim srpskih naučnika iz zemunskog Instituta za fiziku osmislio je „teslagram“, najsigurniji metod sistemske vid zaštite na svetu, po kome bi se ljuspice sa krila leptira ugrađivale u novčanice, kartice, dokumenta ili umetnička dela.

Ljuspice su nevidljive golim okom, veličine su tek stotinak mikrona, a kada se skinu sa krila leptira, mogu se „pametnom“ štampom utisnuti u predmet. Krila leptira su satkana od 200.000 ljuspica, a na svetu ne postoje dve iste, zbog čega nema boljeg načina za zaštitu. Ljuspicama sa samo jednog krila leptira može se na jedinstven način zaštititi 100.000 pojedinačnih novčanica ili kartica.

Ovakav način zaštite daleko je kompleksniji od holograma i nemoguće ga je kopirati, jer je hologramska zaštita identična za grupu novčanica, pa jedan kopirani hologram važi za celu grupu falsifikata. Sem toga, zbog malih dimenzija ljuspica falsifikatori ne mogu da odrede u kom se delu novčanice ili umetničke slike one nalaze, pišu “Večernje novosti”.

Rukovodilac Inovacionog centra Instituta za fiziku, Saša Lazović, kaže da bi leptirovim ljuspama najbolje bilo zaštititi plastificirane kartice, kao što su lične karte, kreditne kartice, kartice za ulazak u zaštićene prostore, ali da se na isti način mogu štititi i novčanice i umetnička dela. On je naglasio da je „teslagram“ globalno zaštićen kao idejno rešenje, kroz tri patenta i žig.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Ostavite odgovor