Srpski avion za „Nacionalnu geografiju“

made-in-germany-rs-magnus-fusion-aircraft

U svom pogonu u Vršcu, kompanija „Wing“ napravila je avion „Magnus Fusion“ za kompaniju „Magnus Aircraft“ iz Kečkemeta u Mađarskoj, a koji će za svoje potrebe koristiti profesionalci „Nationalne geografije“.

Vršačku kompaniju „Wing“ osnovao je 1992. godine Tomislav Dragović, a sada je uspešno vodi njegov sin Vuk. Prvobitna delatnost firme bila je projektovanje i razvoj, a uža specijalnost odnosila se na polje analize fluida i projektovanja lopatica rotora visokih performansi, prenosi portal „eVršac“.

– Prvobitno je proizvodnja bila usmerena prema industrijskim proizvodima, kao što su lopatice rotora velikog i srednjeg prečnika za rashladne kule. Kompanija „Wing“ jedini je proizvođač ovih lopatica na domaćem tržištu. Sada je obim proizvodnje proširen i na kompletne primarne i sekundarne strukture za opštu avijaciju, „VLA“ i tržište ultra lakih letelica, kao i na industriju energije vetra. I za ovaj avion sve delove pravimo od kompozitnih materijala, kao i za mnoge druge ultra lake letelice, po narudžbinama nekoliko evropskih kompanija – objašnjava Predrag Jovanović, kontrolor proizvodnje u kompaniji „Wing“.

„Wing“ je 2006. godine otvorio u Vršcu svoj moderan proizvodni pogon, kompletno klimatizovan i sa sistemom kontrole vazduha, velikim komorama za polimerizaciju, koje su kompjuterski kontrolisane, postrojenjima za elektronsko doziranje, kao i sa savremenim sistemom za elektronsko praćenje proizvodnje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Ostavite odgovor