Slobodna zona Priboj umesto FAP-a

made-in-germany-rs-priboj-grb

U nastojanju da pronađe rešenje za nepovratno posrnulu „FAP korporaciju“, Vlada Republike Srbije će na prostoru nekadašnjeg pogona „Preseraj“ formirati „Slobodnu zonu Priboj“, čije bi pogodnosti za poslovanje kompanija trebalo da privuku investitore u ovaj srpski grad.

Po rečima Krsta Janjuševića, pomoćnika predsednika te opštine zaduženog za ekonomiju, pribojska slobodna zona nalaziće se na prostoru jednog od nekadašnjih FAP-ovih pogona, na zemljištu površine od 21 hektara, od kojih je 5,5 hektara braunfild (brownfield) investicija, prenosi „glaszapadnesrbije.rs“.

I ovo zemljište i objekti nalaze u vlasništvu lokalne samouprave, a njima upravlja preduzeće „Industrijski parkovi d.o.o“. U narednim danima očekuje se i tehnički prijem slobodne zone, za koji treba ispuniti niz uslova i standarda kao što su njeno ograđivanje, osvetljenje i obezbeđivanje carinskih prostorija.

Prema Janjuševićevim rečima, poslovanjem u slobodnim zonama investitoru se obezbeđuju specijalne olakšice i povlašćeni poreski režim, odnosno oslobađenje od PDV-a i carina na uvoz mašina, opreme, kao i sirovina i materijala namenjenih za proizvodnju robe za izvoz.

– Pored ovih suštinskih povlastica, kao lokalna samouprava ćemo, shodno ovlašćenjima, svakom ulagaču pružiti niz pogodnosti koje se odnose na donošenje odluka o neplaćanju lokalnih poreza, naknada i taksi, a sve u cilju privlačenja i stvaranja što boljeg ambijenta za njih – najavio je Janjušević i dodao da se trenutno vode pregovori sa nekoliko ozbiljnih stranih kompanija,zainteresovanih da posluju u Slobodnoj zoni Priboj.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Ostavite odgovor