Skijalište Zlatar izdato na 15 godina za jedan dinar

made-in-germany-rs-kopaonik-pancicev-vrh

Nakon odustajanja ponuđača iz Beograda, preduzeće „Složna braća“ iz zlatarskog sela Drmanovići, preuzelo je skijalište „Zlatar“ u zakup za jedan dinar, koliko je i iznosila početna cena.

Firma „Složna braća“, koja gradi puteve u Raškoj oblasti, a odnedavno izvodi radove i u Berlinu, ovim ugovorom zakupila je četvorosednu žičaru koja polazi gotovo iz centra grada, ski-kuću i četiri sistema za veštačko osnežavanje staze. Ugovorom se firma obavezala i da preuzme četvoricu radnika koji su u hotelu „Panorama“ bili angažovani na određeno vreme, kao i da u sezoni obezbeđuje 50 ski-pasova za goste ovog hotela uz popust od 10 posto na svaki sledeći ski-pas.

Zakupljenim objektima na južnoj padini grada, od brda Cvijetnjak do autobuske stanice, do sada je gazdovao Turističko-Sportski centar „Zlatar“, a novi gazda će upravljati skijalištem narednih 15 godina, na koliko je oročen zakup, prenose „Večernje novosti“.

– Da bi Zlatar postao ski-centar u idućoj godini neohodne su investicije od bar 250.000 eura. Uložiću sredstva u još dve staze, pod uslovom da opština reši imovinske odnose sa „Srbijašumama“, kao i u dogradnju sadašnje staze, nabavku još četiri-pet „topova“ za veštački sneg, novi tabač snega, proširenje ski-kuće, ali i u garaže, kako oprema ne bi bila pod vedrim nebom – najavljuje Vojko Purić, vlasnik preduzeća „Složna braća“.

Postojeća žičara dugačka je 850 metara i za sat vremena može da preveze 1.200 skijaša. Iz grada se do vrha stiže za pet minuta, a tamo ljubitelje skijanja čeka glavna staza duga 955 metara, kao i ona zaobilazna od 1.200 metara. Visinska razlika od starta koji se nalazi na isto toliko metara nadmorske visine iznosi 214 metara. Zlatarska ski-staza otvorena je od 10 do 16 sati, dnevni ski-pas košta 600 dinara, opremu je moguće i iznajmiti, a tu je i nekoliko škola skijanja.

Inače, oglas za izdavanje skijalište „Zlatar“ raspisan je posle 11 godina gradnje i uloženih dva i po miliona eura, ali i nakon dve veoma slabe sezone. Uz republička sredstva, Opština Nova Varoš je uzimala kredit i izdvajala iz svog budžeta, a opštinski čelnici i lokalni smučarski klub tvrdili su da će jedna od najvećih investicija biti veoma isplativa, odnosno uzdanica razvoja posustalog zimskog turizma na planini Zlatar.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Ostavite odgovor