Upišite se
Nemačko Srpski – Srpsko Nemački poslovni odnosi, vesti, firme, delatnosti i proizvodi vrhunskog kvaliteta

Radnici koče prodaju Opela Pežou

Radnici nemačkog „Opela“ blokirali su pravnu reorganizaciju kompanije postavivši nove uslove vezane za budućnost renomiranog Opelovog istraživačkog centra, zbog čega je odložen prvi važan korak u procesu preuzimanja od strane francuskog „Pežoa“.

Izvor blizak zaposlenima u Opelu rekao je agenciji „Frans pres“ da još uvek postoje nerešena pitanja o kojima radnici i menadžeri Opela treba da pregovaraju sa matičnom američkom kompanijom „Dženeral Motors“ (GM), ističući da se ne radi o razgovoru konfrontiranih strana.

Pošto je godinama beležio gubitke u svom evropskom preduzeću, Dženeral Motors je u martu ugovorio prodaju Opela francuskoj automobilskoj grupi „Pežo-Sitroen PSA“. Međutim, opelovi radnici u glavnoj fabrici u Riselshajmu u blizini Frankfurta, insistiraju da novi vlasnici u narednim godinama poštuju garancije o platama i radnim mestima, koje su zaposleni imali pod vlasništvom GM-a, pre nego što se nastavi procedura preuzimanja.

Prilikom posete Nemačkoj u aprilu, šef PSA Karlos Tavares je izjavio da će sva radna mesta i plate u Opelu biti zadržani, a da bi se to ostvarilo svi pregovori o kolektivnom ugovoru nemačkih radnika treba preneti na novo pravno lice „Opel Automobile GmbH“. Čak i nakon tog prenosa, PSA i dalje neće preuzeti kontrolu nad kompanijom.

U ovonedeljnim pregovorima tačka spoticanja je budućnost oko 7.700 radnika u Opelovom Centru za istraživanje i razvoj u Riselshajmu, koji dizajnira motore i nove modele automobila. Zaposleni neće odustati od zahteva sve dok PSA ne prihvati prethodne garancije GM-a o nastavku rada istraživačke jedinice u naredne tri godine, piše „Algemajne Cajtung“.

Planom kupovine Opela i „Vokshola“, britanske filijale GM-a, za 1,3 milijarde eura, PSA bi postao drugi najveći evropski proizvođač automobila posle „Folksvagena“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Ostavite odgovor

Najnoviji članci

Kategorije

Blog

Arhiva članaka

Sign up for Made in Germany RS - Newsletter

* = required field