Praistorijsko groblje pod paraćinskim Lidlom

Na zemljišnoj parceli u Paraćinu, gde će se graditi maloprodajni objekat nemačkog trgovinskog lanca „Lidl“, otkriveno je praistorijsko groblje iz bronzanog doba, potvrđuju prva zaštitna arheološka iskopavanja tog lokaliteta.

Do sada je skinut tek prvi kulturni sloj, a vredniji nalazi se očekuju na dubini od jednog metra. Na lokalitetu se trenutno nalaze i građevinari i arheolozi, i jednima i drugima se žuri, jer ih u poslu prekidaju česte kiše, prenodi „RTS.

Prema zakonu o kulturnim dobrima zaštitne radove na lokalitetu finansiraće Lidl, iskopavanja će trajati mesec dana i za sada ne ometaju izgradnju prodavnice nemačkog investitora. Pored pronađenih fragmenata keramike, za sada su nađeni i sitni predmeti poput bronzanih igala.

Sve radove pažljivo prate stručnjaci Arheološkog instituta i paraćinskog Zavičajnog muzeja, koji su od početka bili u pravu kada su pretpostavili da se na u ovom delu placa nalaze ostaci nekropola iz perioda 1.500 do 1.000 godina pre nove ere.

– U suštini nalazi za sada prevazilaze naša očekivanja. Jako je bogat lokalitet u pitanju, čak smo iznenađeni i količinom nalaza, tako da je za sada sve u najboljem redu – kaže Vojislav Filipović iz Arheološkog instituta u Beogradu.

Stotinak metara dalje od ove lokacije profesor Milutin Garašanin je 1962. godine otkrio grobnice iz bronzanog doba i perioda takozvanog dačkog latena.

– Na osnovu tih istraživanja je profesor Garašanin uspostavio kulturu iz bronzanog doba pod nazivom Paraćinska kultura i od tada, evo, već ima 60 i više godina, ovde nisu vršena nikakva istraživanja, jer se grad širio u ovom pravcu – objašnjava Filipović.

Tokom bronzanog doba naselje se nalazilo sa druge strane reke, na mestu gde je sada paraćinska bolnica. Pokojnici su u to vreme bili spaljivani i sahranjivani u malim glinenim urnama koje su zakopavane upravo na ovom lokalitetu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Ostavite odgovor