Posle skandala s jajima BASF odustaje od fipronila

Nemačka hemijska kompanija “BASF” najavljuje da od Evropske komisije (EK) neće tražiti produženje dozvole za upotrebu hemijskog sredstva “fipronil” u tretiranju semena, a ovakva odluka posledica je skandala sa jajima kontaminiranim ovim pesticidom, koji poslednje nedelje potresa zemlje Evropske unije (EU).

“Iz poslovnih razloga BASF je odlučio da nakon 30. septembra ne produžava u Evropi registraciju (fipronila) za tretiranje semena. Upotreba tog pesticida znatno je ograničena kada je u pitanju tretiranje semena, a s obzirom na visoke troškove postupka, dalja registracija je neisplativa”, dodaje se u saopštenju.

U kompaniji napominju da se ova odluka ne odnosi na upotrebu fipronila u funkciji biocida za suzbijanje mrava, buba švaba i termita, za šta kompaniji odgovarajuća dozvola ističe 2023. godine, prenosi agencija “Frans pres”.

Belgija je u sredu optužila holandsku agenciju za sigurnost hrane “NVWA” da ih nije obavestila da su jaja kontaminirana fipronilom, iako je to znala još u novembru prošle godine. Takve navode holandska agencija je demantovala, iako je priznala da su tog meseca dobili anonimnu dojavu o korišćenju ovog pesticida za suzbijanje crvenih vaši u kokošinjcima.

Javnost je za ovaj skandal saznala početkom avgusta kada su holandske vlasti naredile povlačenje jaja iz supermarketa, uz apel kupcima da ih bace. Kontaminirana jaja su u međuvremenu nađena i u Nemačkoj, Belgiji, Švedskoj, Švajcarskoj, Velikoj Britaniji i Francuskoj, a iz supermarketa su povučeni milioni jaja.

Preparat fipronil se uglavnom koristi u veterinarskim proizvodima za suzbijanje buva, vaški i krpelja, a u Uniji je zabranjena njegova upotreba na životinjama koje se koriste u ishrani ljudi. Po podacima Svetske zdravstvene organizacije velike količine ovog insekticida su „umereno opasne“, a mogu štetno uticati na bubrege, jetru i štitnu žlezdu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Ostavite odgovor