Porsche zainteresovan za elektrobicikle iz Beograda

Nakon uspeha modela “Archont” i pozicioniranja na globalnom tržištu kao jednog od najzanimljivijih novih brendova u biciklističkoj industriji, srpski proizvođač bicikala i elektro-bicikala “Ono Bikes” sada najavljuje saradnju sa nemačkim automobilskim gigantom “Porsche”-om.

– Poziv Poršea je usledio nakon uspeha i ulaska našeg drugog projekta “Odo Ride” u najveći evropski akcelerator za klimatske promene “Climate KIC”. Poziv da učestvujemo u Poršeovom akceleratorskom programu značajna je potvrda da radimo dobar posao i motivacija da nastavimo sa daljim razvojem – kaže dizajner Saša Šćepanović.

Kako je objasnio, Odo Ride je projekat savremenog, održivog transporta ljudi u urbanim sredinama budućnosti, na kom u kompaniji rade poslednjih godinu dana. Projekat finansira Climate KIC, a radi se o taxi biciklima, odnosno vozilima na kombinovani biciklistički i električni pogon sa solarnim panelom kao izvorom energije. Bitan deo projekta je i razvoj softvera u vidu mobilne aplikacije za korisnike i web aplikacije za poslovne klijente.

Srpski tim je nedavno u Abu Dabiju pronašao partnere sa kojima će učestvovati i u prestižnom akceleratorskom programu američkog univerziteta NYU, pod imenom “StartAD”.

– Pored rada sa mentorima i unapređivanja naših poslovnih, proizvodnih, marketinških i prodajnih strategija, fokus programa StartAD bio je na pronalaženju potencijalnih partnera na tržištu Ujedninjenih arapskih emirata. U Dubaiju i Abu Dabiju se biciklistička infrastruktura razvija velikom brzinom, a strategija prelaska na električna vozila u narednoj deceniji se već uveliko implementira. Sa partnerima iz UAE očekujemo početak saradnje u drugoj polovini godine – navodi Sani Migati, šef operative Ono Bikes.

I treći, najnoviji, projekat kompanije Ono Bikes, takozvana “Kargo rikša”, privlači pažnju investitora. “Masdar City”, budući svetski centar CleanTech industrije, istoimeni univerzitet i kompanija koja stoji iza čele priče, ponudili su srpskom timu nešto što se teško odbija…

– Projekat Masdar City je fascinantan, a osnovna ideja je da se izgradi prvi grad na planeti koji će u potpunosti biti energetski samoodživ, isključivo baziran na obnovljivim izvorima energije. Vozilima na fosilna goriva neće biti dozvoljen ulaz, a očekuje se da do završetka radova 2030. grad naseli 50.000 ljudi, većinom inženjera. Institut i Univerzitet Masdar su ispostava prestižnog američkog MIT, čije će laboratorije, istraživači i ekspertsko znanje i iskustvo biti na raspolaganju našem timu prilikom daljeg razvoja i realizacije kargo rikše. Finansijska sredstva su nam dostupna bez unapred postavljenih ograničenja, a ceo tim bi bio relociran u Masdar, odnosno Abu Dabi, na šest meseci – priča izvršni direktor Marko Šćepanović i dodaje da Masdar grupa pripada jednom od najvećih svetskih investicionih koncerna, “Mubadala grupaciji”, što bi kompaniji Ono Bikes, ukoliko prihvate poziv i prođu kroz program, širom otvorilo vrata većine svetskih tržišta.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Ostavite odgovor