Upišite se
Nemačko Srpski – Srpsko Nemački poslovni odnosi, vesti, firme, delatnosti i proizvodi vrhunskog kvaliteta

Novi nemački zakon olakšava proterivanje stranaca

made-in-germany-rs-imigranti02

Novi nemački Zakon o boravku stranaca će za određene kategorije olakšati ostanak, ali će i vlastima omogućiti da licima kojima nije potrebna zaštita, lakše nalože prisilni odlazak iz zemlje, objasnio je nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mazier.

Zakon o boravku i proterivanju stranaca koji je stupio na snagu 1. avgusta, propisuje uslove za dobijanje stalnog boravka u Nemačkoj, kao i uslove za progon iz te zemlje. Nemački radio „WDR“ navodi da se posebno za doseljenike sa Balkana, koji su ilegalno došli u Nemačku ili zatražili azil, predviđa ubrzan postupak i povratak u zemlju porekla, ali i sankcije u određenim slučajevima.

Ljudi koji ipak ostanu u Nemačkoj, uprkos odluci da je moraju napustiti, mogu završiti u četvorodnevnom pritvoru pre prislinog progona, a moguće je i da im se odredi zabrana ponovnog uzlaska u zemlju u trajanju od jedne do tri godine, a kao prekršiteljima zakona zabrana ulaska i do 10 godina, prenosi agencija „Beta“.

Stranci u Nemačkoj koji su imali takozvani „Duldung“, odnosno privremenu suspenziju deportacije, što je značilo da mogu ostati u Nemačkoj bez prava stalnog boravka i zapošljavanja, uz ograničenje kretanja, sada mogu dobiti trajni boravak ako se dobro integrišu u nemačko društvo.

– Dobro integrisani stranci dobijaju pravo trajnog boravka kod nas. To se odnosi na desetine hiljada ljudi i to je jedna strana medalje, a druga je da se osobe koje nije potrebno zaštititi, moraju brže vratiti u svoju domovinu. Trajno pravo boravka dobijaju ljudi koji nemaju regularni boravišni status, ali koji su se posebno dobro uključili u nemačko društvo, odnosno oni koji su dobro integrisani, znaju nemački jezik, zarađuju za život i nisu počinili kažnjiva dela. Takvim ljudima otvaramo pravo na trajni ostanak i kažemo im: kako god da ste došli, dobro ste se uklopili, pripadate ovde i srdačno ste dobrodošli – naglasio je De Mezier.

Pravo na trajni ostanak u Nemačkoj pojedinac stiče posle osam godina stalnog boravka, porodica to pravo stiče posle šest godina, a mladi koji upišu stručnu školu i obrazovanje u preduzeću to prvao stiču posle navršene četiri godine. Trajni boravak nemački zakon omogućava i još nekim posebnim kategorijama lica, kao što su žrtve trgovine ljudima, a olakšano je i spajanje porodica, navodi nemački radio.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Ostavite odgovor

Najnoviji članci

Kategorije

Blog

Arhiva članaka

Sign up for Made in Germany RS - Newsletter

* = required field