Nivo aflatoksina vraćen na evropski standard

made-in-germany-rs-mleko-casa

Od 1. januara dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku koje se proizvodi u Srbiji, ponovo je usklađen je sa standardima Evropske unije (EU) i po propisima ne sme da prelazi 0,05 mikrograma po kilogramu.

Povećani nivo aflatoksina u mleku koje se proizvodi u Srbiji nastao je u jesen 2012. godine, kada je utvrđeno da je zbog suše nivo tog otrova koji potiče od plesni, porastao u kukuruzu namenjenom ishrani krava. Zbog toga je Vlada Srbije krajem februara 2013. godine povećala dozvoljenu količinu aflatoksina u mleku za deset puta, sa 0,05 na 0,5 mikrograma po kilogramu, prenosi agencija „Beta“.

Sledeća korekcija dozvoljenog nivoa aflatoksina usledila je 1. jula 2014. godine, kada je na snagu stupio pravilnik koji je predviđao da se nivo aflatoksina vrati na evropski standard, odnosno smanji za deset puta, sa 0,5 na 0,05 mikrograma po kilogramu. Međutim, samo 15 dana posle donošenja pravilnika, vlada je odlučila da nivo aflatoksina poveća na 0,25 mikrograma po litru, kako bi uslišila molbe proizvođača koji su tražili dodatno vreme da prilagode svoju proizvodnju evropskim standardima.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Ostavite odgovor