Nemački dug niži od propisanog

Nemačka vlada najavljuje da će dug te zemlje, prvi put u proteklih 17 godina, pasti ispod granice propisane za članice eurozone.

Nemački ministar finansija Olaf Šolc je na konferenciji za novinare izjavio da će, zahvaljujući budžetu za 2019. godinu, dug Nemačke pasti na 58,25 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Ovakva najava govori da će dug Nemačke pasti ispod granice od 60 posto BDP-a, koju je 19 članica eurozone postavilo radi garantovanja fiskalne odgovornosti i stabilnosti cena, prenosi agencija “Asošiejted pres”.

Nemački dug je opao zahvaljujući ekonomskom rastu i izbalansiranom budžetu. Međutim, kritičari zameraju vladi kancelarke Angele Merkel da zanemaruje investicione potrebe i da ne izdvaja dovoljno sredstava za odbranu.

Nacrtom novog budžeta Nemačka je predvidela povećanje troškova za odbranu, što je inicirao američki predsednik Donald Tramp, poručivši Nemačkoj da treba da izdvaja više novca za NATO savez. Međutim, novim budžetom je za odbranu predviđeno izdvajanje 1,3 posto BDP-a, što je daleko ispod propisanog cilja NATO-a o 2 posto BDP-a za odbranu do 2024. godine.

Pitanje troškova odbrane članica NATO-a biće sporna tema i na samitu alijanse 11. i 12. jula, jer Tramp ne odustaje od svog zahteva upućenog saveznicima. Nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen, s druge strane, smatra da će na samitu Nemačka imati jake argumente u svoju korist, jer svake godine povećava budžetska izdvajanja za odbranu za 11 procenata.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Ostavite odgovor