Nemačke investitore brine manjak KV radnika

Po rečima direktora nemačkog Komiteta za istočnoevropske ekonomske odnose Mihaela Harmsa, nemačka preduzeća u Srbiji se sve više suočavaju sa nedostatkom kvalifikovane radne snage.

Povodom posete nemačke privredne delegacije na čelu sa Harmsom, sastavljene od predstavnika 20-tak velikih i srednjih preduzeća, Nemačko-srpska privredna komora (AHK Srbija) je organizovala diskusiju na temu novih izazova u daljem privrednom razvoju Srbije. Tom prilikom Harms je najavio da će predstavnicima srpske politike ukazati na potrebu bolje kvalifikovanosti radne snage u Srbiji.

– Ekonomski odnosi Nemačke i Srbije se odlično razvijaju, a Srbija postaje sve zanimljivija za investiranje. U trgovinskoj razmeni dve zemlje prošle godine je zabeležen rast od 12 posto. Međutim, iz razgovora sa nemačkim kompanijama koje posluju ovde, čuli smo da se primećuje sve manji broj kvalifikovane radne snage – rekao je Harms i dodao da je oko ove teme planirana tesna saradnja.

Nemački ambasador u Srbiji Aksel Ditman je istakao da u Srbiji posluje više od 400 nemačkih preduzeća koja su otvorila više od 45.000 radnih mesta i investirala više od 2 milijarde eura, a da je trend i dalje pozitivan, prenosi agencija „Tanjug“.

Predsednik AHK Srbija Ronald Zeliger je ovom prilikom rekao da je zadovoljan što već treća privredna delegacija iz Nemačke dolazi u posetu Srbiji, navodeći da je do sada među kompanijama obavljeno više od 140 bilateralnih razgovora, kao i da je Nemačka privreda zainteresovana za Srbiju koju sada već veoma dobro poznaje.

– Stalo nam je da se otvore kvalitetna, a ne bilo kakva radna mesta, jer je to garant ostanka i angažovanja nemačke privrede u Srbiji. Nadam se da ću uskoro moći da najavim da smo otvorili 50.000 radnih mesta. Uveren sam da sa ovakvim posetama možemo to veoma brzo da postignemo – izjavio je Zeliger.

Obraćajući se učesnicima diskusije, regionalni direktor nemačke farmaceutske kuće „Phoenix pharma“ Rajko Mandić je rekao da je ta kompanija već 10 godina prisutna u Srbiji, da je ovde uložila preko 80 miliona eura i da zapošljava 2.000 ljudi, od kojih je većina visoko obrazovanih.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Ostavite odgovor