Nemačka sprečila ulazak Kineza u “50Herc”

Kupovinom 20 posto udela u kompaniji “50Herc” od strane državne banke “KfW”, nemačka vlada je sprečila kineskog ponuđača da preuzme deo vlasništva nad operaterom prenosnog sistema električne energije.

Državni koncern „State Grid Corporation of China“ (SGCC) je ponudio milijardu evra za 20 posto kompanije 50Hertz koja distribuira struju na istoku Nemačke, u Berlinu i regionu Hamburga, snabdevajući 18 miliona ljudi. Međutim, vlada u Berlinu je mešanjem u tržište ponovo sprečila ulazak kineske kompanije na nemačko tržište električne energije.

Povodom ovakve odluke nemačko Ministarstvo ekonomije je izdalo saopštenje u kome se naglašava da “zbog pitanja bezbednosne politike, vlada ima snažan interes da zaštiti ključnu energetsku infrastrukturu u zemlji“, prenosi agencija “Asošiejted pres”.

Konzervativni Velt piše da Vlada nije imala izbora nego da parama poreskih obveznika kupi udeo u 50Hertz kako bi sprečila da to uradi kineski megakoncern. „SGCC bi sticanjem 20 odsto udela mogla da uđe u nadzorni odbor firme i tamo dođe do veoma osetljivih informacija. Da li želimo da kineska država zna kako se nemačka strujna mreža čuva od havarija i napada i gde su bezbednosne rupe? Sigurno da to ne želimo“, piše Velt.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Ostavite odgovor