Nemačka olakšava zapošljavanje stranaca u nekim branšama

Nemačka želi da radnicima iz inostranstva olakša pronalaženje zaposlenja u određenim branšama u ovoj zemlji, najavio je nemački savezni ministar za rad Hubertus Heil.

U intervjuu za “Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung” on je podržao ideju izdavanja privremene vize onima koji posao traže u zanimanjima kao što su negovatelji, gde je u Nemačkoj evidentan znatan manjak radne snage.

Njima bi, rekao je ministar, trebalo omogućiti da u Nemačkoj mogu da traže posao. On je, međutim, istakao da pri tom treba isključiti mogućnost primanja socijalnih naknada u Nemačkoj, prenose „Nezavisne novine“.

– Mogu pretpostaviti da bi to moglo podrazumevati da se stranim negovateljima omogući dolazak u Nemačku na pola godine, kako bi ovde našli posao. Ako im to ne uspe, oni se po isteku tog perioda moraju vratiti u svoje zemlje – objasnio je Heil i dodao da je ovde reč o stvaranju “u što većoj meri nebirokratskih procesa” za potencijalne nove zaposlene.

Na insistiranje partije SPD, nemačka “velika koalicija” namerava da pokrene usvajanje ovog zakona do kraja godine, čime bi se redefinisala pravila za imigraciju kvalifikovanih radnika potrebnih nemačkoj privredi, koji nisu akademski obrazovani. Ovime bi se, takođe, ograničile i ilegalne migracije.

Na letnjoj konferenciji za medije, održanoj u petak, nemačka kancelarka Angela Merkel je ovaj zakon nazvala “centralnim projektom” vlade.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Ostavite odgovor