Nemačka metalska industrija u štrajku

made-in-germany-rs-metalne-cevi

Zbog prekida u pregovorima o platama u metalskom sektoru, više hiljada nemačkih industrijskih radnika danas štrajkuje, a radi se uglavnom o zaposlenima u automobilskoj industriji.

Sindikati metalaca traže povišicu plata od 5,5 posto za oko četiri miliona radnika u tom sektoru koji obuhvata sve poslove od proizvodnje automobila, preko elektronike i mašina, do proizvodnje električnih aparata. Osim toga, sindikati se bore i za bolje uslove obučavanja radnika i povoljnije uslove za penzionisanje. Poslodavci, međutim, za sada samo nude povećanje plata od 2,2 posto, prenosi agencija „Beta“.

Kako je saopštio regionalni ogranak metalskog sindikata „IG“, samo u pokrajini Severna Rajna-Vestfalija, zapadnoj industrijskoj zoni Nemačke, 3.000 radnika u 15 kompanija od noćas je obustavilo rad na po nekoliko sati, što je uvod u dugotrajni štrajk. Dve fabrike „Forda“ u Kelnu noćas su organizovale jednočasovne obustave rada, kao i fabrika opreme „Gestamp“ u Bilefeldu. U drugim pokrajinama takođe su u toku štrajkovi ili su najavljeni za danas pre podne. Štrajkuje se i u više pogona grupacije „Dajmler“, kao i u fabrikama „Boša“, a zaposleni u fabrici „Erbasa“ u Hamburgu takođe štrajkuju tokom današnjeg prepodneva, naveo je sindikat.

– Razočaranje među radnicima je veliko. Mi se borimo za povećanje kupovne moći – izjavio je predstavnik sindikata „IG Metal“ za Severnu Rajnu-Vestfaliju Knut Gizler i dodao da poslodavci odbijaju da išta doprinesu evropskom oporavku.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Ostavite odgovor