Nemačka banka pozajmljuje bitkoin

Nemačka online banka „Bitbond“ počela je da koristi bitkoin kako bi sprovodila internacionalni transfer novca, odobravajući internacionalne pozajmice do iznosa od 50.000 eura, preduzećima koja svoje proizvode prodaju online.

Bitbond banka je osnovana 2013. godine, a 2016. je u Nemačkoj registrovana kao finansijska institucija. Banka pozajmicu šalje klijentu uz pomoć bitcoin blockchaina, a bitkoini se nakon transakcije prebacuju u valutu zemlje u kojoj je klijent. Iz banke saopštavaju da su uz pomoć ovog sistema do sada pozajmili više od 10 miliona dolara, prenosi „Telegraf“.

U poređenju sa drugim metodama koje koriste banke, korišćenje bitkoina za pozajmice čini transfer novca bržim i jeftinijim. Za sprovođenje internacionalnih transakcija najveći broj banaka koristi SWIFT mrežu, ali ovaj sistem ima nekoliko mana. SWIFT ne omogućava prenos novca, već samo bezbednu komunikaciju o plaćanju između banaka, a tu je i plaćanje po nekoliko naknada za svaku od transakcija.

Revoluciju u internacionalne transakcije SWIFT je uveo svojim kodovima koji su ih učinili bezbednijim i bržim, međutim blockchain tehnologija obećava da će ove procese učiniti još bržim. Naime, Ripple protokol za transakcije, koji je povezan sa trećom najvećom kriptovalutom „Ripple“, razvijen je kao blockchain alternativa SWIFT-ovom servisu.

Transakcije sa kriptovalutama mogu biti završene u sekundi i bez velikih naknada. U tom poslu plaća se samo jedan posrednik, rudari koji potvrđuju transakciju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Ostavite odgovor