Najveći proizvođač eko struje najviše zagađuje

Tokom sunčanih ili vetrovitih dana čak 85 posto energetske potrošnje Nemačke zasniva se na struji iz obnovljivih izvora, međutim, od 2009. ova zemlja nije bitnije smanjila emisiju ugljen dioksida od 900 miliona tona godišnje, što je daleko više od svih u Evropi.

Kancelarka Angela Merkel je zbog forsiranja prelaska energetskog sistema Nemačke na obnovljive izvore, dobila i nadimak „klimatska kancelarka“, ali njena vlada za sve ovo vreme, koliko je na čelu zemlje, nije uspela da umanji emisiju CO2 u atmosferu, navodi „CNN“.

Američka televizija napominje da Francuska ispušta u atmosferu upola manje CO2 od Nemačke, a da to nije posledica ekološkog energetskog usmerenja Francuske, već oslanjanja njihovog energetskog sistema na proizvodnju struje u nuklearnim elektranama, prenosi „express“.

U Nemačkoj se svakoga dana otvaraju nove najmodernije vetro ili neke druge ekološke elektrane, a cilj Berlina je da do 2050. godine udeo zelenih energenata u Nemačkoj dostigne nivo od 60 posto. Međutim, istovremeno sa ovakvim planovima, Nemačka je u velikoj opasnosti da za 2020. i 2030. ne ispuni ciljeve iz Pariskog klimatskog sporazuma o smanjenju emisije CO2.

A ukoliko tako nešto Nemačka ne uspe da ostvari, onda će i celom svetu biti apsolutno jasno da se ne mogu ispuniti uslovi neophodni za zaustavljanje zagrevanja planete za 2°C. Zbog svega iznetog, CNN zaključuje da se radi o prljavoj nemačkoj tajni, jer obnovljivi izvori energije očiledno nisu dovoljni, već je neophodno hitno izbacivanje uglja kao energenta iz upotrebe, maksimalna štednja energije, visoko oporezivanje emisije CO2 i unapređenje prenosnih sistema. U ovim područjima, smatra CNN, Nemačka nije predvodnik, već loš primer.

Nemačka ima najviše termoelektrana na ugalj u Evropi, neke stare su već dotrajale, a započeta gradnja novih se ne zaustavlja, ne samo zbog industrijskih lobija konzervativaca, već i zbog zabrinutosti SPD-a da će izgubiti podršku ukoliko ugasi radna mesta u svojim tradicionalnim glasačkim rezervoarima.

Nemački energetski sistem je stoga još uvek vrlo zavisan od uglja, nešto više preko trećine, nego što je to u slučaju obnovljivih izvora energije. Tamošnja partija Zelenih zalaže se za potpuno izbacivanje ugla iz upotrebe do 2030. godine, ali vlada u Berlinu kao da još uvek nema sluha za takve zahteve, komentariše CNN.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Ostavite odgovor