Na lečenje van Srbije RFZO uputio 332 osiguranika

Build hospital

O trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) u prošloj godini je u strane klinike upućeno 332 pacijenta, jer u Srbiji nije moglo da im se pomogne, a njihovo lečenje državu je koštalo oko četiri miliona eura.

Šansu da se leče u inistranstvu nemaju svi kojima je takva pomoć neophodna, jer je pravilnikom RFZO precizno definisano za koje bolesti i stanja se pacijenti mogu uputiti u strane klinike. Međutim, sa osnivanjem Fonda za lečenje dece u inostranstvu, za koji je Vlada Srbije kao početni kapital opredelila milion eura, stvoreni su bolji uslovi da i bolesnici čije je zahteve odbio RFZO, ipak odu na lečenje van Srbije, pišu „Večernje novosti“.

Od ukupno 500 miliona dinara iz zdravstvene kase, planiranih za troškove lečenja u inostranstvu, u 2014. je najviše izdvojeno za 158 neurohirurških intervencija koje se ne izvode u Srbiji. Najviše takvih pacijenata upućeno je u bolnicu „Acibadem“ u Istanbulu, na intervenciju gama nožem, po ceni od oko 6.000 eura po čoveku. Takva praksa bi najverovatnije u drugoj polovini ove godine mogla da se ukine, jer je u toku javna nabavka gama noža za „Klinički centar Srbije“. Aparat košta oko 4,5 mil eura, a očekuje se da će prve operacije na njemu biti rađene već u avgustu.

– Prošle godine je odobreno 16 transplantacija jetre u inostranstvu za decu do 18 godina i 45 kontrolnih pregleda za najmlađe u Bergamu. Transplantaciju jetre platili smo 196.000 eura za jednog pacijenta i to je ujedno prošle godine bila i najskuplja intervencija u inostranstvu na teret RFZO. U Italiju je upućen i 41 hematoonkološki pacijent, u bečkoj „AKH“ bolnici urađene su dve transplantacije pluća, a zbog oftalmoloških problema u inostranstvo je otišlo osam pacijenata. I u Ženevu je, zbog intervencija na srcu, upućeno 10 pacijenata, a u London tri – navode u RFZO.

Međutim, zahtev za lečenje tromesečnog Luke Bojića iz Lazarevca, RFZO je odbio, ali je dečak sa uznapredovalom retinopatijom, ipak operisan u Belgiji o trošku novog Fonda za lečenje dece u inostranstvu. Sledeće nedelje o trošku ovog Fonda na lečenje bi trebalo da otputuje i M. F. (13) iz Beograda, koji boluje od retke forme cerebralne paralize. Njemu će u Nemačkoj biti ugrađen uređaj za duboku moždanu stimulaciju, čime bi trebalo da se smanje nevoljni pokreti i bolovi koje dete trpi. Lekarski konzilijum novoosnovanog Fonda trenutno razmatra šest zahteva, a prošle nedelje je pristiglo još 14 zahteva za postavljanje dijagnoze u inostranstvu.

U RFZO navode da je mnogo jeftinije kada strani stručnjaci dođu u Srbiju na poziv naših klinika. Operacije više pacijenata tada su neuporedivo jeftinije nego što u inostranstvu košta lečenje samo jednog čoveka. Taj princip ne može uvek da se primeni, ali je u prošloj godini, RFZO dovođenjem inostranih medicinskih stručnjaka omogućio kardiohirurške intervencije za 32 naša bolesnika.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Ostavite odgovor