Merkelova za dalju reformu monetarne unije

Uoči odlaska na samit vođa Evropske unije u Briselu, nemačka kancelarka Angela Merkel je u jučerašnjem obraćanju parlamentu poručila da se u zoni jedinstvene valute svi moraju pridržavati pravila, jer neće biti savezništva u dugu.

Ona je istakla da je, nakon uspešno sprovedenih programa pomoći nekim zemljama članicama eurozone, neophodna dalja reforma monetarne unije. Kako je navela, Nemačka se dogovorila sa Francuskom da rade zajedno na transformisanju Evropskog fonda za stabilnost u neku vrstu Evropskog monetarnog fonda pomoću kojeg bi se u budućnosti moguće krize suzbile u samom začetku, prenosi agencija „Rojters“.

– Naša odluka da 2015. godine otvorimo vrata izbeglicama nije bila unilateralna. Nemačka je, takođe, delovala da bi pomogla i Austriji i Mađarskoj. Sada bi trebalo da se vratimo pravilima od pre 15. septembra 2015. jer je broj migranata opao – rekla je Merkelova naglasivši da je potrebno postići dogovor o migracijama sa afričkim zemljama kao što je postignut sa Turskom.

Nemačka kancelarka je ovom prilikom istakla i da Evropa mora da nastavi razgovore sa Sjedinjenim Državama kakao bi se izbegao trgovinski rat, a povodom nedavnih pretnji predsednika SAD Donalda Trampa da će zaoštriti trgovinske razmirice sa Evropom uvođenjem 20-procentnih tarifa na sva vozila koje Amerika uvozi iz Evropske unije.

– NATO savez je i dalje najvažniji kada je reč o nacionalnoj odbrani Nemačke, uprkos tenzijama koje su se pojavile unutar Alijanse. Nije tajna da je NATO trenutno pod pritiskom, ali je Nemačka ubeđena da Savez i dalje ima ključnu ulogu kada je reč o zajedničkoj bezbednosti – naglasila je nemačka kancelarka i dodala da je ponuda dijaloga sa Rusijom radi prekida sukoba u Ukrajini i dalje na stolu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Ostavite odgovor