„Mercedes“ ne želi „Tojotine“ besplatne patente

made-in-germany-rs-mercedes-logo

Diter Ceče, izvršni direktor „Daimler“ grupe, izjavio je da ta kompanija nije zainteresovana za tehnološke patente iz oblasti vodoničnih gorivnih ćelija, koje je kompanija „Toyota“ nedavno ponudila na besplatno korišćenje svim drugim proizvođačima automobila u svetu.

– Ponuda „Toyote“ predstavlja marketinški potez sličan odluci šefa „Tesla Motorsa“, Ilona Maska, da odustane od zaštite svojih patenata za električne automobile – smatra prvi čovek „Mercedesa“, a prenosi „B92“.

U intervjuu za nemačku novinsku agenciju „DPA“, Ceče je izjavio da je „Mercedesova“ tehnologija vodoničnih gorivnih ćelija na istom nivou kao i ona koju je razvila japanska „Toyota“.

Na Međunarodnom sajmu elektronike (CES) u Las Vegasu japanski proizvođač automobila je u sredu 7. januara objavio da će kompanijama koje bi želele da iskoriste tehnologiju primenjenu na prvom „Toyotinom“ produkcijskom automobilu sa pogonom na vodonik, besplatno ponuditi čak 5.680 patenata.

Na istom ovom sajmu „Mercedes“ je predstavio svoj F015 koncept robotizovanog automobila budućnosti, koji takođe koristi vodonik kao pogonsko gorivo.

Inače, najznačajnija karakteristika ovog energenta je što kao nusprodukt nakon sagorevanja u gorivnim ćelijama automobila ostaje samo vodena para koja ne zagađuje atmosferu. Sa druge strane, dobijanje vodonika koji se koristi kao gorivo još uvek je veoma skup proces, što predstavlja problem za autoindustriju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Ostavite odgovor