Martonoška crvena paprika za ceo svet

U Srbiji se godišnje proizvede oko 3.000 tona crvene začinske paprike, uglavnom u Vojvodini, a sve što se preradi prvenstveno se izvozi na svetsko tržište.

Domaćinstvo Dušana Hajdina iz Martonoša proizvodi i prerađuje crvenu papriku već gotovo pola veka. Hajdin ističe da je martonoška paprika jedna od najboljih na svetu, što joj je i zvanično priznato.

– Po boji, aromi i ukusu naša paprika je vrhunska. Malo je prodajemo na domaćem tržištu, ali je zato izvozimo u zemlje Evropske unije, Ameriku i Australiju. Iako je naša paprika skuplja od svetske, svi koriste baš našu papriku da bi popravili kvalitet drugih, lošijih paprika – navodi Hajdin, a prenosi „RTS“.

Začinsku papriku sadi i Robert Sabo koji je zadovoljan ovogodišnjom otkupnom cenom od 45 dinara po kilogramu prvoklasne paprike.

– Posle mnogo godina cena paprike je dignuta. Njena proizvodnja je složen posao, ali se isplati raditi. Ova godina će biti dobra, jer paprika voli kišu i sunce – kaže Sabo, proizvođač ove povrtarske kulture iz Novog Kneževca.

Po rečima proizvođača, trenutno najveći problem u proizvodnji i preradi crvene paprike je nedostatak radne snage tokom njenog branja, jer se paprika mora brati ručno ako se želi da proizvod bude kvalitetan. Takođe, za proizvodnju začinske paprike nema državnih podsticaja, kao ni izvoznih stimulacija.

– Uz malu pomoć države mogle bi se povećati površine pod paprikom, pa bi bilo i više posla za ljude i to bi sve išlo nekom sigurnom uzlaznom putanjom – smatra Hajdin.

Mađarski naučnik Albert Sent Đerđ je pre 80 godina dobio Nobelovu nagradu za otkriće vitamina C. Ovaj vitamin je izolovan baš iz začinske paprike iz Martonoša, srpske prestonice ove povrtarske kulture, ističe RTS.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Ostavite odgovor