Kruševački bageri spremni za „Kolubaru“

made-in-germany-rs-bager-bgh250st

U saradnji sa inženjerima „Kolubare“, kruševačka „Industrija mašina i komponenata 14. oktobar“ napravila je novi bager BGH 250-ST za potrebe „Rudarskog basena Kolubara“.

– Novi bager je rezultat tehničkog rešenja naših i inženjera iz „Kolubare“. Ova mašina je sposobna i spremna da odgovori svim zahtevima, niskim temperaturama i padavinama, a jako je ekonomična i rentabilna. Bager sadrži određene inostrane komponente, ali 70 posto se radi o domaćem proizvodu. IMK „14. oktobar“ godišnje može da prozvede oko 50 bagera te kategorije, koliko u ovom momentu nedostaje Srbiji. Za našu fabriku sada je vrlo važno da preduzeća počnu da kupuje naše proizvode – poručio je Miloš Isailović, generalni direktor IMK „14. oktobar“, a prenosi agencija „Beta“.

Milorad Grčić, generalni direktor RB „Kolubara“ objasnio je kako je posao izrade dva ovakva bagera za „Kolubaru“, u ukupnoj vrednosti od 42 miliona dinara, veoma značajan za kruševačku fabriku koja je poslednji značajniji posao uradila za „Kolubaru“ još 2008. godine.

– Ovaj bager će biti angažovan na „Tamnavskim kopovima“. Proizvodnja u „Kolubari“ se vrši u otežanim uslovima, ali u kontinuitetu 24 časa dnevno i u proizvodnji uglja nema pauze. Kompanija će ubrzo raditi sa 100 posto kapaciteta, a trenutno radi sa preko 70 posto, pa sva oprema koja ulazi u rudarski basen mora biti maksimalno izdržljiva i prilagođena uslovima koji je tamo očekuju – naglasio je Grčić.

IMK „14. oktobar“ je u većinskom državnom vlasništvu i u procesu je restrukturiranja i privatizacije. Fabrika trenutno zapošljava oko 1.550 radnika, a više od 600 njih se još pre godinu dana prijavilo za socijalni program. Zaposlenima nije ispalaćeno oko dvadeset plata.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Ostavite odgovor