Konkurs za izbor 117 javnih beležnika

made-in-germany-rs-zakon-cekic

Kako je saopšteno je iz Javnobeležničke komore Srbije, Izvršni odbor Komore raspisao je Javni konkurs za imenovanje 117 notara na celoj teritoriji Srbije.

U konkursu se navodi da za javnog beležnika može biti imenovano lice koje je državljanin Republike Srbije, koje je poslovno i zdravstveno sposobno, poseduje diplomu Pravnog fakulteta u Republici Srbiji ili nostrifikovanu diplomu pravnog fakulteta stečenu van zemlje. Kao uslov potrebno je da kandidat ima položen pravosudni ispit i ispit za javnog beležnika, kao i da nakon položenog pravosudnog ispita, ima najmanje pet godina radnog iskustva u pravnoj struci, prenosi agencija „Tanjug“.

Dalje se navodi da budući javni beležnici moraju biti dostojni javnog poverenja za obavljanje poslova javnog beležništva, kao i da moraju da govore, pišu i čitaju srpski jezik, a na područjima jedinica lokalne samouprave. gde je u službenoj upotrebi i jezik manjine, treba da poznaju i jezik te manjine ili da prilože sporazum o saradnji sa sudskim prevodiocem za taj jezik. Uz to moraju i da imaju ili moraju da mogu da dokažu da će obezbediti odgovarajuće prostorije i opremu za obavljanje te delatnosti. Kandidati koji budu izabrani, na dan polaganja zakletve moraju imati prebivalište na području opštine, odnosno grada, koji je u odluci o imenovanju određen kao njegovo službeno sedište, navodi se u saopštenju.

Konkurs za imenovanje javnih beležnika objavljen je 30. decembra u „Službenom glasniku“, a svi zainteresovani prijavu na konkurs zajedno sa dokazima, treba da dostave Komori u roku od 30 dana od dana objavljivanja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Ostavite odgovor