Kineski „juan“ stiže na tržište Srbije

made-in-germany-rs-kineska-zastava

Kako je saopštila Narodna banka Srbije (NBS) kineska valuta „juan“ naći će se na listi stranih valuta kojima se trguje na srpskom deveznom tržištu, a ova odluka će početi da se primenjuje od 12. januara ove godine.

„Pri donošenju ove odluke Narodna banka Srbije se rukovodila sve većim učešćem trgovanja sa Narodnom Republikom Kinom u ukupnoj spoljnotrgovinskoj razmeni Republike Srbije, kao i značajnim stepenom ekonomske saradnje između dve zemlje. Takođe, u obzir je uzet i proces aktuelne internacionalizacije juana, odnosno činjenica da juan dobija sve važniju ulogu u međunarodnim ekonomskim odnosima i finansijskim tokovima“, precizira se u saopštenju centralne banke.

Kineska valuta će biti uključena na deviznu listu i listu efektivnog stranog novca kojim banke mogu da trguju, kao i na listu efektivnog stranog novca koji ovlašćeni menjači mogu da kupuju i prodaju.

Kineski novac će na kursnu listu u Srbiji biti uveden pod nazivom „kineski juan renminbi“ sa slovnom oznakom CNY i numeričkom oznakom 156.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Ostavite odgovor