KfW finansira gradnju mosta u Trsteniku

made-in-germany-rs-most-u-izgradnji

U Trsteniku će biti izgrađen potpuno novi viseći most zahvaljujući bespovratnim sredstvima Nemačke razvojne banke (KfW) u iznosu od 452.000 eura.

Ugovorom koji je juče potpisan između Opštine Trstenik, JKP „Komstan“ sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture zvanično je započela realizacije ovog projekta, izuzetno značajnog za Opštinu Trstenik, prenosi agencija „Tanjug“.

Ovaj most je pretrpeo ozbiljna oštećenja tokom poplava 2014. godine, a veoma je važan, jer preko njega prelazi magistralnii cevovod koji snabdeva pijaćom vodom više od 15. 000 ljudi, navodi se u saopštenju lokalne samouprave.

– Bespovratnim sredstvima nemačke razvojne banke započeli smo realizaciju jako važnog projekta izgradnje visećeg mosta koji će i dalje imati funkciju da nosi magistralni cevovod za snabdeva Trstenika vodom, ali će novi most ujedno biti i pešački. Izgradnjom mosta povezaćemo pešačku zonu duž leve i desne obale Zapadne Morave i započeti projekat uređenja Omladinskog keja – objasnio je Miroslav Aleksić, predsednik Opštine Trstenik.

Po njegovim rečima, kompletno je pripremljen projekat sa kojim je Opština aplicirala za sredstva kod Svetske banke i drugih donatora, a koji podrazumeva i uređenje i regulaciju toka Zapadne Morave.

Projekat izgradnje visećeg mosta u Ttrsteniku predstavlja nastavak kapitalnog projekta rekonstrukcije vodovodne mreže u okviru programa KfW.

– Odlukom Vlade Srbije grad Trstenik i komunalno preduzeće, kao nosilac posla, dobili su bespovratnu donaciju od 452.000 eura. Ukupnom investicijom od 3 miliona eura u rekonstrukciju vododvodne mreže u Trsteniku, rešili smo problem sa vodosnabdevanjem grada. Uz donaciju za izgradnju mosta celokupna investicija će iznositi oko 3,5 miliona eura – navodi direktor JKP „Komstan“, Goran Knežević.

Nakon potpisavanja ugovora, na redu je izrada projektne dokumentacije, a sam početak radova planiran je u drugoj polovini ove godine. Izgradnjom novog mosta i kompletnim uređenjem obale ostvariće se plan detaljnog uređenja centra Trstenika, dodaje se u saopštenju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Ostavite odgovor