Izvoz srpskog IT-a dostigao milijardu eura

Izvoz srpske IT industrije dostigao je u ovoj godini nivo od milijardu eura, a digitalizacija predstavlja jedan od prioriteta rada vlade, istakao je ministar finansija Siniša Mali u Beču, na sastanaku ministara ekonomije zemalja učesnica Berlinskog procesa.

U obraćanju učesnicima panela „Zajednički pristup ka digitalizovanom zapadnom Balkanu“ Mali je naveo da 10 posto BDP-a Srbije čini upravo IT industrija, koja iz godine u godinu beleži visoke stope rasta.

– Kako veliki broj mladih ljudi svoju budućnost vidi u toj oblasti, Srbija je programiranje uvela ne samo u nastavu srednjih već i osnovnih škola. Naša obaveza je da te mlade ljude zapošljavamo, da im pružimo mogućnost da svoje snove ostvare u našoj zemlji. Ove godine je 1.750 škola dobilo kompjutere i priključenje na internet – rekao je Mali.

On je dodao da je Srbija postala lider u implementaciji takozvanih e-udžbenika i najavio da će srpske škole od septembra imati 2.000 potpuno digitalizovanih učionica, kako bi deca „svoje učenje i obrazovanje sticala u okruženju koje je najvažnije za njihove karijere“.

Govoreći o digitalizaciji, srpski ministar finansija je naveo da je Vlada Srbije posebno ponosna na projekat e-uprave, kroz koji je samo tokom prošle godine izdato u elektronskoj formi više od šest miliona dokumenata, a čime su građanima ušteđeni milioni sati čekanja u redovima, kao i 2,2 miliona eura u taksama, prenosi agencija „Tanjug“.

– Još jedan u nizu projekata vlade u okviru procesa digitalizacije je i „e-beba“, koji omogućava roditeljima da mogu elektronski da prijave svoje dete u porodilištu, bez čekanja u redovima, a svu potrebnu dokumentaciju dobijaju na kućnu adresu – naglasio je Mali i dodao da država mnogo ulaže u velike naučno-istraživačke centre, poput Naučno-tehnološkog parka u Beogradu, gde danas radi više desetina kompanija koje zapošljavaju stotine mladih.

– Hoćemo da te naučno-istraživačke centra napravimo u celoj Srbiji, za šta smo izdvojili 65 miliona evra. Digitalizacija je važna ne samo za Srbiju, već i za ceo region – istakao je Mali i najavio da će Srbija sledeće godine biti domaćin „Digitalnog samita“ zemalja regiona, na kojem će potvrditi svoje liderstvo u regionu u toj oblasti.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Ostavite odgovor