Izvoz Nemačke u Rusiju opao za 26,3%

made-in-germany-rs-russia01

Nemački izvoz u Rusiju u avgustu ove godine je bio čak za 26,3 procenta manji nego u istom mesecu prošle godine i iznosio je ukupno 2,3 milijarde eura, saopštio je nemački Savezni zavod za statistiku, „Destatis“.

Analitičari u Nemačkoj smatraju da tamošnju privredu teško pogađaju konflikt Rusije i Ukrajine i ekonomske sankcije, dok mediji podsećaju da je pad izvoza počeo još prošle godine zbog slabe konjunkture, a da su obostrane sankcije to samo pogoršale. Nemački izvoz je za osam meseci ove godine zabeležio vrednost od 20,3 milijardi eura, što je za 16,6 posto manje nego u istom periodu prethodne godine, prenosi agencija „Tanjug“.

Na listi najvažnijih zemalja u koje Nemačka izvozi, Rusija je sa jedanaestog pala na trinaesto mesto, a pad izvoza najviše je pogodio srednja preduzeća. Što se tiče strukture izvoza u Rusiju, statistika pokazuje da su u osam meseci ove godine, najvećim delom to bile mašine, čiji je udeo u ukupnom izvozu Nemačke iznosio 22,6 posto. Automobili i rezervni delovi činili su 19 posto, a hemijska industrija oko 10 posto. U osam meseci ove godine izvoz mašina u Rusiju opao je za 17 posto, u poređenju sa istim periodom lane, dok je izvoz hemijskih proizvoda opao za 6 posto.

– Ovo je za nas gorko. Ponuđači iz Azije, a posebno iz Kine, uleću odmah i popunjavaju te rupe na ruskom tržištu, a nemačke firme gube svoj godinama građeni imidž liferanata od poverenja – izjavio je Rajnhold Festge, predsednik Saveza nemačkih proizvođača mašina (VDMA).

U Odboru nemačke privrede za istok smatraju da će se negativan trend nastaviti pod uticajem ruskih sankcija.

– Polazimo od toga da će se nemački izvoz u celoj 2014. godini smanjiti za oko 20 posto, što odgovara iznosu od oko sedam milijardi eura – izjavio je predsedavajući Odbora Ekard Kordes i upozorio da bi to moglo ugroziti 50.000 do 60.0000 radnih mesta, ukoliko firme ovakvo stanje ne kompenzuju na drugim tržištima.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu