Upišite se
Nemačko Srpski – Srpsko Nemački poslovni odnosi, vesti, firme, delatnosti i proizvodi vrhunskog kvaliteta

Izložba zlatnih rezervi Nemačke

Nemačka centralna banka, Bundesbank, je po prvi put organizovala za javnost izložbu svojih zlatnih rezervi, drugih najvećih na svetu posle američkih, teških 3.400 tona, a vrednih basnoslovnih 117 milijardi eura.

Nakon što je iz inostranstva povukla polovinu svojih deponovanih zlatnih poluga, Nemačka je u Muzeju novca u Frankfurtu izložila deo svojih rezervi, koju čini impozantna kolekcija zlatnih poluga i zlatnih novčića iz davno zaboravljenih vremena, piše britanski “Telegraf”.

Nemačka je od perioda hladnog rata 98 posto svojih zlatnih rezervi čuvala u trezorima centralnih banaka u Njujorku, Londonu i Parizu. Pre šest godina je objavljen tajni izveštaj Federalne revizorske kancelarije u kom su zvaničnici centralne banke kritikovani zbog nesprovođenja redovnih kontrola deponovanog zlata, a godinu dana kasnije Bundesbanka je saopštila da će, zbog promene geopolitičkog konteksta, vratiti u zemlju polovinu od 270.000 zlatnih poluga.

Nemačke zlatne poluge su vraćane u seriji tajnih transporta, pa su do kraja prošle godine u trezor Bundesbanke u Frankfurtu stigle celokupne rezerve iz Francuske (oko 90 tona), dok je nešto više od 1.200 tona ostalo u Njujorku, a oko 430 tona u Londonu, kao obezbeđenje za kupovinu stranog gotovog novca u slučaju valutne krize.

Nemačke zlatne rezerve su formirane posle Drugog svetskog rata, nakon naglog skoka izvoza koji je rezultovao velikim trgovinskim viškovima u razmeni sa drugim državama. Ti suficiti su konvertovani u zlato prema Bretonvudskom sporazumu (međunarodni sporazum koji su 44 zemlje postigle 1944. u Breton Vudsu u SAD, na konferenciji o rešavanju posleratnih monetarnih i finansijskih problema, a koji je do danas ostao temelj međudržavnih odnosa u toj sferi).

Na izložbi „Zlato – Blago Bundesbanke“, koja će biti otvorena do septembra, izloženi su najvredniji eksponati, među kojima i zlatna poluga izlivena 1917. u Londonu, kao i zlatne kovanice iz perioda rimskog cara Konstantina, a posebno mesto pripalo je novčićima napravljenim od zlata izvađenog iz Rajne i Dunava.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Ostavite odgovor

Najnoviji članci

Kategorije

Blog

Arhiva članaka

Sign up for Made in Germany RS - Newsletter

* = required field