Izgrađena „Regionalna deponija Srem-Mačva“

made-in-germany-rs-reciklaza-otpada

Posle godinu dana uspešne realizacije, gradovi Sremska Mitrovica i Šabac u februaru zvanično i završavaju projekat izgradnje „Regionalne deponije Srem-Mačva“.

– Nakon što je izgrađena ova deponija, potrebno je raditi na podizanju ekološke svesti stanovništva o potrebi i značaju separacije otpada u samom izvoru, tj. tamo gde nastaje, a to je upravo u domaćinstvima. Zbog toga smo angažovali nevladine organizacije koje su kroz određene promotivne i edukativne aktivnosti nastojale da približe ovu temu pre svega mladima, ali i što većem broju drugih građana. Organozovano je niz edukativnih interaktivnih radionica za srednjoškolce, kao i poseta Regionalnoj deponiji, gde su mladi mogli da vide na koji način funkcioniše jedan novi sistem odlaganja otpada, čijom se primenom čuva životna okolina – objasnila je asistentkinja na ovom projektu Danijela Međedović.

Ovim povodom zamenik gradonačelnika Sremske Mitrovice Tomislav Janković, istakao je da je sada najvažnije uticati na stanovništvo kako bi shvatilo problem zagađenja životne sredine, kao i da se uz stalne aktivnosti i edukacije što veći broj građana upozna sa pravilnim načinom rukovođenja otpadom, prenosi „Sirmiuminfo“.

Projekat „Regionalna deponija Srem–Mačva“ finansirala je Evropska unija (EU) u okviru programa „EU Exchange 4“, koji sprovodi Stalna konferencija gradova i opština. Zajednički su ga realizovali gradovi Sremska Mitrovica i Šabac, a osim lokalnih samouprava u projektu su učestvovala i komunalna preduzeća iz oba grada: JKP „Komunalije“ iz Sremske Mitrovice, JKP „Stari Grad“ iz Šapca i JKP „Regionalna deponija Srem-Mačva“. I nevladine organizacije „EKOS“ iz Šapca i „SM Omladinski centar“ iz Sremske Mitrovice, takođe su doprinele uspešnoj realizaciji ovog značajnog projekta.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Ostavite odgovor