Institutu za voćarstvo u Čačku nedostaju sadnice

made-in-germany-rs-sadnice-voca

U Institutu za voćarstvo u Čačku okalemljeno je 120.000 drvenastih sadnica voća i odgajeno još 250.000 sadnica maline i kupine, ipak ova kuća gotovo da nema šta da ponudi kupcima, pa mlade voćke pozajmljuje od rasadnika u Mladenovcu.

U rasadnicima čačanskog Instituta nekada je gajeno po 700.000 drvenastih i dva miliona jagodastih sadnica u sezoni. Međutim, sada je proizvodnja osetno smanjena.

– Voćari traže sadnice, pa smo morali da pozajmimo jednu manju količinu od „Rasadnik komerca” iz Mladenovca. Reč je o 5.000 sadnica, a cene su iste kao i prošle godine: jabuka 250 dinara, kruška 270, viljamovka na posredniku 320, dunja 260 i 360 u zavisnosti od sertifikacije, šljive 300 i breskve 270 dinara. Kajsije, trešnje i višnje pojeftinile su sa 380 na 300 dinara, zbog pada kupovne moći. Cena oraha je 1.800 dinara za sadnicu, a jednogodišnje i dvogodišnje leske 200 i 300 dinara. Kupinu iz svog rasadnika Institut prodaje za 120, a maline „vilamet” i „miker” po 50 dinara, ali raspoložive količine dovoljne su tek za nekoliko hektara, jer na jedan ide od 12.000 do 15.000 biljaka – objašnjava inženjer Branko Jovanović, rukovodilac rasadničke proizvodnje u Institutu za voćarstvo u Čačku, a prenosi „Politika“.

Kako naglašava, po prvi put u istoriji Instituta dogodilo se da čačanske sorte šljiva, koje su izmišljene i stvorene upravo u ovoj ustanovi, nakon čega su odmah postale poznate širom sveta, Institut sada mora da nabavlja u Mladenovcu.

– Na svih pet naših rasadnika: u Čačku, Ljubiću, Preljini, Mrčajevcima i Atenici, obrušio se grad i to dva puta, u junu i julu. Iako je tokom vegetacije, kontrolom Ministarstva poljoprivrede, utvrđeno da je taj materijal zdravstveno ispravan, po važećem pravilniku ne možemo da ga pustimo u promet zbog mehaničkih oštećenja. Na naše insistiranje Ministarstvo je ipak odobrilo da preberemo sve sadnice i neoštećene stavimo u promet. Međutim, taj naknadni posao zahteva mnogo truda i vremena, a ono što se spasi može biti ponuđeno kupcima tek sledeće godine. Komisija Instituta je pregledala oštećene rasadnike i procenila da se ispravnim može smatrati tek 10.000 od ukupno 120.000 sadnica. Šteta je veća od 250.000 eura, mada je jedan deo rasadnika bio osiguran – kaže Jovanović i dodaje da je još neke rasadnike u ovom kraju zatekla ista sudbina, zbog čega je Institut odlučio da sledeće godine kupi i postavi zaštitne mreže.

Neuporedivo je bolja situacija u poslu sa sadnicama malina, mada je tražnja veća od ponude. Rasadnik čačanskog Instituta kod Kosjerića, proizvodi najbolje sadnice malina u Srbiji, a proletos je na istom mestu posađen i novi matičnjak od 15.000 biljaka, uvezen iz Švajcarske. Institut tu ima tri starija matičnjaka malina, jedan od sedam godina koji već izlazi, jedan od pet i treći od četiri godine.

– U njima je za ovu sezonu odgajeno oko 170.000 sadnica, ali je 120.000 odmah prodato opštini Prijepolje. Za njih, kao najavljene i poznate kupce koji sa nama sarađuju unazad četiri godine, cena je bila 45 dinara. Koliko mi je poznato, oni će to besplatno podeliti svojim meštanima, verovatno po 2.000 sadnica grupi od 60 malinara. I opštine Kosjerić i Vladičin Han tražile su od nas velike količine sadnica malina, ali nismo mogli da im izađemo u susret – kaže Branko Jovanović.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Ostavite odgovor