GIZ obezbedio softver za organske poljoprivrednike

Nemačka organizacija za međunarodnu tehničku saradnju (GIZ) je obezbedila besplatan softver za srpske poljoprivrednike koji se bave organskim uzgajanjem, kao pomoć u modernizaciji poslovanja i smanju administrativnog opterećenja.

Softver pod imenom “Agrolife”, koji je razvila firma “Greensoft”, korisnicima omogućava unos podataka u digitalnu bazu i redovno ažuriranje, što smanjuje utrošak vremena i energije koju su poljoprivrednici do sada ulagali u vođenje zapisa i sastavljanje izveštaja za inspekcije i Ministarstvo poljoprivrede. Takođe se olakšava i praćenje administrativnih aktivnosti i aktivnosti u polju, a smanjuje mogućnost grešaka, navodi se u saopštenju GIZ-a.

Obuke organskih proizvođača i kontrolnih organizacija u Srbiji za korišćenje softvera počeće tokom ovog meseca. Kako je planirano, do kraja godine čak 70 posto organskih poljoprivrednika u našoj zemlji trebalo bi da pređe na ovaj novi način vođenja dokumentacije.

Softver Agrolife je nabavljen u okviru projekta “Razvoj privatnog sektora u Srbiji” (PSD), koji GIZ sprovodi u saradnji sa srpskim Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine, a namenjen je organskim proizvođačima, ovlašćenim kontrolnim organizacijama (sertifikacione kuće), kao i Direkciji za nacionalne referentne laboratorije ispred Ministarstva poljoprivrede RS.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Ostavite odgovor