Folksvagenov softver i u 700.000 „seata“

made-in-germany-rs-volkswagen02

Španska automobilska kompanija „Seat“, koja je u vlasništvu nemačkog „Folksvagena“ (VW), takođe je ugradila u 700.000 svojih automobila softver koji prikazuje lažne vrednosti emitovanja štetnih gasova.

Portparol španske kompanije je saopštio da je tih 700.000 automobila distribuirano preko globalne mreže Seata, kao i da u kompaniji trenutno procenjuju koliko je takvih vozila prodato na svakom nacionalnom tržištu. Kompanija će pozvati vlasnike automobila sa spornim EA 189 motorima da dođu u ovlašćene servise kako bi svoja vozila podvrgli testiranjima, najavljuje se u saopštenju Seata, a prenosi agencija „Frans pres“.

I proizvođač luksuznih automobila „Audi“, koji je takođe u vlasništvu Folksvagena, saopštio je pre nekoliko dana da je i njegovih 2,1 milion dizel automobila obuhvaćeno ovim problemom, pored 1,2 miliona automobila marke „Škoda“, takođe Folksvagenove filijale u Češkoj.

Protiv bivšeg generalnog direktora Folksvagena (VW), Martina Vinterkorna nemačko tužilaštvo je pokrenulo istragu radi utvrđivanja njegove uloge u skandalu vezanom za manipulacije vrednostima izduvnih automobilskih gasova.

– Istraga će biti bazirana na sumnji za prevaru počinjenu putem prodaje automobila opremljenih softverom za manipulaciju podacima o emisiji štetnih gasova, a cilj istrage je utvrđivanje odgovornog lica – kaže se u saopštenju tužilaca iz nemačkog grada Braunšvajga, a prenosi agencija „Asošiejted pres“.

Nemački Folksvagen prošle nedelje je šokirao svetsko tržište kada je priznao da je u njegovih 11 miliona dizel automobila ugrađen „frizirani“ uređaj koji aktivira kontrolu emisije štetnih gasova samo za vreme testiranja, a deaktivira se tokom normalne vožnje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Ostavite odgovor