Upišite se
Nemačko Srpski – Srpsko Nemački poslovni odnosi, vesti, firme, delatnosti i proizvodi vrhunskog kvaliteta

EPS rešava problem otpada uz kredit KfW

Elektroprivreda Srbije (EPS) je od Nemačke razvojne banke (KfW) uzela 45 miliona eura kredita za unapređenje zaštite životne sredine kroz modernizaciju sistema transporta i deponovanja otpada iz TE „Nikola Tesla“.

Realizacijom ovog projekta EPS će uspostaviti pouzdan sistem za deponovanje pepela, šljake i gipsa iz svih blokova termoelektrane Nikola Tesla A i poboljšaće uslove za zaštitu životne sredine. Rok za otplatu nemačkog kredita je 12 godina, uz poček od pet godina, prenosi agencija „Beta“.

– Potpisivanjem ugovora o zajmu počinjemo realizaciju važnog projekta, pre svega za životnu sredinu. Kredit će biti iskorišćen za rekonstrukciju sistema transporta pepela u najvećoj EPS-ovoj termoelektrani, a rezultat će biti bolji kvalitet vazduha. Sprečićemo da vetar raznosi pepeo iz elektrane i zaštititi podzemne vode od zagađenja, reku Savu i zemljište – objasnio je vd direktora EPS-a Milorad Grčić i istakao da je EPS strateški posvećen usklađivanju rada svih svojih postrojenja sa najvišim evropskim ekološkim standardima.

Po rečima direktora KfW za jugoistočnu Evropu i Tursku Kristofa Tiskensa, pouzdano snabdevanje električnom energijom u skladu sa principima zaštite životne sredine predstavlja prioritet za održivi razvoj svake države. On je podsetio da je KfW u ime Vlade Nemačke uložila u Srbiji više od 1,7 milijardi eura, od čega dve trećine u energetiku, odnosno 350 miliona eura u EPS.

Pored ovog kredita, nemačka banka je odobrila i zajam od 15 miliona eura, kao i donaciju od 6,5 miliona eura, za potrebe Elektromreže Srbije (EMS), a za realizaciju projekta „Transbalkanski koridor“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Ostavite odgovor

Najnoviji članci

Kategorije

Blog

Arhiva članaka

Sign up for Made in Germany RS - Newsletter

* = required field