Elektronska tranzitna deklaracija umesto papirne

made-in-germany-rs-teretni-voz

Papirne tranzitne deklaracije ukinute su u Srbiji i više se ne koriste u redovnom postupku, a umesto njih koriste se isključivo elektronske tranzitne deklaracije.

Kako kažu u Upravi carina, uredbom je propisano i da će se u slučaju kada nije moguće sprovesti redovan postupak elektronskim putem, koristiti rezervni postupak zasnovan na upotrebi pisanih dokumenata koji omogućavaju podnošenje i kontrolu deklaracija za tranzitni postupak i praćenje tranzita.

– Pored rezervnog postupka, a imajući u vidu da je u pitanju početak primene Novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema (NCTS), u izuzetnim slučajevima, kao i ukoliko je sistem elektronske razmene podataka nedostupan, zbog čega može doći do dugog zadržavanja vozila na ulazu u Srbiju, nakon prethodno konsultacije i dobijanja odobrenja od Sektora za informacione i komunikacione tehnologije, odnosno Odseka za podršku e-carini, može se privremeno sprovoditi postupak u starom ISCS sistemu – objašnjavaju u Upravi carina, prenosi „eKapija“.

Kako naglašavaju, korišćenje starog načina biće samo privremeno, jer će nakon ponovnog uspostavljanja sistema elektronske razmene podataka, carinarnice biti u obavezi da odmah nastave obradu tranzitnih deklaracija upotrebom elektronskog sistema.

Trenutno preko 30 kompanija elektronski podnose deklaracije, što znači da je u januaru dnevno obrađivano između 200 i 400 deklaracija. Povećanje tog broja očekuje se od ove nedelje i zvaničnog uvođenja elektronskih deklaracija u upotrebu.

Kako je na svom sajtu navelo udruženje „Međunarodni transport“, za robu koja se prevozi upotrebom TIR i ATA karneta (plavi vaučer) od 25. januara u sistemu NCTS omogućeno je elektronsko podnošenje ovih karneta. Međutim, ako prevoznik nema ili ne želi da angažuje zastupnika, carinski službenik je u obavezi da TIR i ATA karnet unese u elektronski sistem. Privremeni uvoz, odnosno privremeni izvoz po ATA karnetu evidentiraju se u ISCS sistemu na dosadašnji način.

Elektronske tranzitne deklaracije odnose se i na železnički i rečni saobraćaj.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Ostavite odgovor