Dojče banka treću godinu knjiži gubitak

Najveća nemačka banka, “Dojče banka”, je i u prošloj godini, treću godinu za redom, uknjižila gubitak iz poslovanja.

U banci to tumače kao posledicu teškog četvrtog kvartala i izazovnih uslova na tržištu, pada prihoda u sektoru investicionog bankarstva i poreske reforme u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi agencija “Rojters”.

Naime, poreske reforme u SAD nametnule su nemačkoj banci negotovinski poreski trošak od 1,4 milijarde eura (non-cash tax charge – ne mora da se plati u gotovini, ali mora da se knjiži na teret zarade), što je bio osnovni razlog da se u poslovnim knjigama banka gubitak prikaže na nivou cele godine.

Neto gubitak banke se u četvrtom tromesečju povećao sa prošlogodišnjeg nivoa od 1,89 milijardi eura, na 2,19 milijardi, dok su prihodi sniženi za 19 procenata, na 5,7 milijardi eura. Ovakav bilans gori je i od prognoza analitičara koji su predviđali prihod od 6,2 milijarde eura i gubitak od 1,95 milijardi.

Profitabilno Odeljenje Dojče banke za trgovanje obveznicama registrovalo je pad prihoda od 29 posto zbog smanjene aktivnosti klijenata na manje volatilnim tržištima, a sličan pad zabeležile su i konkurentske banke.

Vrednost akcija Dojče banke je pala na berzi, posle objave aktuelnih poslovnih rezultata, za 4,8 posto. Lošiji poslovni rezultati od očekivanih verovatno će povećati pritisak na glavnog izvršnog direktora Džona Krajana da napravi neki zaokret u poslovanju, ocenjuje Rojters.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Ostavite odgovor