Carl Kuhne traži dobavljače iz Užica

U potrazi za dobavljačima, predstavnici nemačke kompanije „Carl Kuhne“, koja posluje u Sremskoj Mitrovici, posetili su Užice i razgovarali sa tamošnjim poljoprivrednim proizvođačima.

Po rečima zamenika gradonačelnika Nemanje Nešića, Užice je zainteresovano da pruži podršku i poljoprivrednicima i nemačkim partnerima kako bi se razvio ovaj poslovni koncept, za šta je potrebno podići nivo zainteresovanosti potencijalnih dobavljača.

Direktor Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Užice Ljubodrag Pantelić objašnjava da je u užičkom kraju proizvodnja kornišona do sada bila nestabilna, jer su cena i tržište bili nesigurni i promenjivi.

– Sa ovim konceptom taj problem bi se rešio. Nemačka kompanija je zainteresovana da sarađuje sa kooperantima koji uzgajaju kornišone na 2 hektara, što znači da bi ovom vrstom povrtarske proizvodnje moglo da se bavi 20 proizvođača sa po 10 ari – rekao je Pantelić, a prenosi „eKapija“.

Generalni menadžer nemačke kompanije u Srbiji Sebastijan Kajnel je istakao da već četiri godine posluju u Bosni, a od prošle godine i u Sremskoj Mitrovici. Njihov koncept preporučuje da se proizvodnjom kornišona bave manja porodična gazdinstva na površinama od 5 do 10 ari, kako bi uspešno poslovali u krugu porodice.

Kompanija Carl Kuhne je osnovana u Hamburgu davne 1722. godine. U svojim fabrikama u Nemačkoj, Francuskoj, Turskoj i Poljskoj zapošljava 1.400 radnika, a svoje proizvode plasira u 70 zemalja. Najpoznatije firme koje snabdevaju su „Burger King“ i „Subway“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Ostavite odgovor