Budžet Nemačke uravnotežen pre roka

made-in-germany-rs-ezb

Vlada Nemačke prošle godine je uspela da uravnoteži budžet, prvi put od 1969. godine i godinu dana pre planiranog roka, saopštilo je Ministarstvo finansija u Berlinu.

Nemačka vlada je prethodno prognozirala za 2014. godinu budežetski deficit od 6,5 milijardi eura, ali je zahvaljujući rastu prihoda od poreza i nižim kamatama na otplatu dugovanja, vlada uspela da godinu završi bez neto zaduženja, ostvarivši godinu dana pre roka dugo željeni cilj ministra finansija Volfganga Šojblea, prenosi agencija „Frans pres“.

Uravnotežen budžet jedna je od stavki koju su na izborima 2013. godine propagirali konzervativci na čelu sa kancelarkom Angelom Merkel. Opozicione stranke i brojni ekonomisti, međutim, veruju da uravnotežen budžet zapravo nema ekonomskog smisla, jer ograničava preko potrebne investicije u privredu.

Što se javnog duga tiče, Nemačka još uvek premašuje granicu od 60 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), koju propisuje EU. Na kraju 2013. godine njen ukupan javni dug iznosio je 2,15 biliona eura, ili 78 posto BDP-a. Ministar Šojble nada se da će javni dug Nemačke biti spušten ispod 60 posto najdalje do 2024 godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Ostavite odgovor