Brza pruga spojila Minhen i Berlin

U Nemačkoj je svečano puštena u rad brza železnička linija između gradova Minhena i Berlina, čime je završena realizacija dve i po decenije dugog projekta, vrednog 10 milijardi eura.

Puštanju u promet novog brzog voza prisustvovala je i nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je ovaj projekat opisala kao “dostignuće koje oduzima dah”. Po njenim rečima, novi brzi servis nudi “neverovatno visoke mogućnosti i može se meriti sa vazdušnim i putnim transportom”.

Čelni čovek najveće nemačke železničke kompanije „Dojče Ban“, Ričard Luk, nazvao je ovaj dan posebnim istakavši da se “time otvara novo poglavlje u istoriji nemačkih železnica”, prenosi „index“.

Na liniji dugoj 623 kilometra, voz velikih brzina bi trebalo da skrati vreme putovanja za trećinu, sa dosadašnjih šest sati na četiri, kao i da udvostruči broj putnika između glavnih metropola na jugu i severu zemlje. Kako najavljuje Dojče Ban, na ovoj liniji se očekuje 3,6 miliona putnika svake godine.

Da bi izgradili poslednjih 107 km brze pruge na ovoj liniji, stručnjaci su kroz planine morali da probijaju trasu dugu 8,3 km, kao i još 7,4 km na raznim drugim mestima. Stručnjaci najavljuju da će vozovi na novoj liniji između dva grada dostizaće brzine i do 300 km na sat.

Projekat je prvi put uvršten u plan 1991. godine, nakon ujedinjenja tadašnje Istočne i Zapadne Nemačke, a njegovo ime: „Nemačko jedinstvo“, upravo odražava tu simboličku važnost. Brzom prugom su povezana dva grada koja su nekada bila odvojena strogo čuvanom granicom između dve nemačke.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Ostavite odgovor