Bele i crne liste srpskih građevinskih firmi

made-in-germany-rs-radnik-gradjevina

Srpska ministarka građevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović predstavila je javnosti belu i crnu listu građevinskih firmi, po kojima se 327 firmi nalazi na beloj, a 213 na crnoj listi.

Po njenim rečima, od ukupno 540 firmi nadležnih za izvođenje građevinski radova, 87 je takozvanih fantomskih firmi, u kojima nema ni jednog zaposlenog, a 398 firmi, od kojih se neke nalaze i na beloj listi, imaju poreski dug u ukupnom iznosu od 67 miliona eura, prenosi agencija „Tanjug“.

– Ove liste će biti revidirane na svakih mesec i po dana, a cilj ministarstva je da se što više firmi nađe na beloj listi, odnosno da se preduzeća nateraju da poštuju rokove, obaveze prema državi i radnicima. Do polovine 2015. godine trebalo bi da bude napravljen softver koji će automatski aktuelizovati ove liste, tako da taj posao ne mora da obavlja radna grupa. U narednom periodu biće doneti i kriterijumi za ocenu kvaliteta izvedenih radova, a privatne i državne firme neće biti isto tretirane, s obizorm da su u povoljnijem položaju preduzeća koja dobijaju pomoć od države – rekla je Mihajlovićeva.

Ona je potsetila da su bele i crne liste firmi napravljene na osnovu Konvencije 94 Međunarodne organizacije rada, koja je ove godine ratifikovana u srpskom parlamentu. Ministarka je stoga napomenula da u domaćem građevinarsvu na crno radi između 30.000 i 40.000 radnika, kao i da firme koje se nalaze na crnoj listi neće moći da učestvuju u projektima koje finansira država.

– Više neće moći da se prave objekti bez ijednog papira, tako da tu nisu samo krive firme već i lokalne samouprave, jer su dozvoljavale da se gradi „iz njive u njivu“, kao i da radovi traju po 10 godina – objasnila je Mihajlovićeva.

Među prvih 15 najbolje rangiranih preduzeća nalaze se: JP „Putevi Srbije“, „Simens“, „Beograd-put“, „Kablovi“ iz Jagodine, JKP „Naisus“ iz Niša, „Institut za puteve“, „Putevi Užice“, „Vojvodinaput“, JKP „Novi Sad“, „Lafarž“…

Među 15 najlošije rangiranih našli su se: „Mostogradnja“, „Geakonstrakšn“ „Pukovac“, „Partizanski put“, Preduzeće za puteve „Beograd“, „Vizus“ iz Beograda, „Dajmantopulos-domiki“ iz Vranja, „Milikat-konstrakšn“ iz Vranja, „Peštan“ iz Bukovika, „Iter-kop“ iz Šapca, „Gemaks“ iz Beograda, zemunski „Planum“…

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Ostavite odgovor